Bezienswaardigheden in en omgeving Calpe

De bekendste bezienswaardigheid in Calpe is zonder meer de Peñon de Ifach. De 332 meter hoge rots scheidt de twee zandstranden van elkaar. Het is een thuis van vele meeuwen en andere dieren. Je vindt er ook prachtige flora. Vandaar heb je ook een overweldigend uitzicht over de Costa Blanca en de Middellandse Zee. Ook als je de rots niet helemaal tot de top wil beklimmen, is een wandeling in het onderste deel van de rots een echte aanrader.

In de nabije jachthaven kan men de vissersboten zien aanmeren en hun vangst lossen. Zelfs de visveiling kan je bijwonen.

Bij de Cala Morelló (tussen het Arenal strand en de haven) vind je nog resten van een oude Romeinse nederzetting. Onder andere een oude meeltoren en de zogenaamde Baños de la Reina.

De twee brede, uitgestrekte stranden zijn: Playa Arenal (ten zuiden van de rots) en Playa La Fossa (ten noorden van de rots). Het zijn heerlijke zachte zandstranden, die iedere ochtend worden schoongemaakt. Het water in de baai is klaar, relatief warm en over een lange breedte ondiep. Langs het hele strand loopt een mooie strandboulevard, met talrijke cafe's bars, restaurants en winkels.

Een leuke bezienswaardigheid is ook het zoutmeer (Salinas de Calpe), gelegen aan de Avenida Ejercitos Españoles. Het is voor een groot deel van het jaar de verblijfplaats van flamingo's. Met een beetje geluk kan je deze daar ook spotten.

Wandel zeker een keer door het centrum (aan het zuidelijke uiteinde van het Arenal strand, bij de Plaza de Colón, omhoog). Je kunt er winkelen of een hapje eten. Maar stap zeker ook even door de pittoreske straatjes van het historisch centrum van Calpe. Je vindt er nog een stuk van de Middeleeuwse stadsomwalling, de versierde trappen, een oude uitkijktoren en oude kanonnen. Alsook een aantal muurschilderingen.

Buiten Calpe ligt het witte bergdorpje Altea met zijn smalle straatjes, gezellige pleintjes en de bijzondere koepelkerk.

Ook de vallei en het kasteel van Guadalest zijn een bezoek waard. De watervallen van Algar. De oude historische begraafplaats in Polop (bij het kasteel van Polop). Alsook het gezellige vissersdorpje Villajoyosa (in het Valenciaans La Vila Joiosa), het in de vallei van Pop gelegen dorpje Jalón (of Xaló) en de kustplaatsen Jávea (of Xàbia) en Dénia.

Hou je van grotere steden? Ga dan ook naar Valencia, palmenstad Elche en Alicante.

Ga je met kinderen, dan kan je naar een dierentuin (Terra Natura), pretpark (Terra Mítica), aquarium (Mundomar) of waterpark (Aqualandia en Aqua Natura). Deze zijn gelegen in de omgeving van Benidorm.

INFO OVER CALPE ZELF

Calpe, gelegen aan de oostkust van Spanje heeft een mediterraan klimaat met lange en hete zomers en milde winters. In de zomer kun je overdag een gemiddelde temperatuur van 27°C verwachten, in de winter koelt het ’s nachts weliswaar af tot ongeveer 5°C, maar ligt de gemiddelde dagtemperatuur nog steeds op 16°C. Én schijnt de zon er 6 à 7 uur per dag.

Calpe is daarom niet alleen een uitstekende bestemming voor een zonvakantie in de zomer, maar ook een heerlijke vakantiebestemming voor in het voorjaar, het najaar én de winter!

Mede door het zachte klimaat komen hier heel wat mensen gedurende meerdere maanden overwinteren.